
Descriere
Mărul reprezintă unul din fructele de bază în alimentația omului fiind o sursă de zahăr, element bogat în calorii și rar în alimentația oamenilor în cursul evoluției speciei, fiind întâlnit doar în fructele coapte și în mierea colectată de albine. Fructul mărului a reprezentat o modalitate facilă de stocare și un vehicul de transport al zahărului perioade lungi de timp și spațiu, devenind astfel foarte folositor pentru comunitățile din zona de cultură a acestei specii. Astfel, mărul a devenit unul dintre cele mai apreciate și cultivate fructe în Europa și, în general, în zonele cu climat temperat de pe Terra. În România este cultivat cu preponderență în zonele de deal și perimontane cum este și județul Sălaj.
Bazat pe caracteristica speciei de a genera în fiecare fruct semințe cu o structură genetică unică și diferită, de cele mai multe ori, de cea a părintelui din care provine, mărul a oferit posibilitatea cultivatorilor de a selecta și apoi menține în timp prin înmulțire vegetativă (altoire) o diversitate imensă de varietăți cu multiple utilizări.
Schimbarea modului de producție și distribuire a hranei în ultimele decade a dus la o reducere severă a numărului de soiuri de măr cultivate în scopul valorificării, soiuri ce prezintă caracteristici avantajoase comercializării (perisabilitate scăzută, aspect uniform, gust dulce, etc). Mai mult, producția de puieți din pepiniere este axată aproape exclusiv pe aceste câteva soiuri “comerciale” tot astfel și puieții oferiți spre vânzare ce sunt foarte facil de cumpărat și plantat de către fermieri. În acest fel, practica altoirii, transmisă din generație în generație, în comunitățile rurale își pierde utilitatea, și tehnica din spatele altoirii este dată uitării și odata cu ea și modalitatea unică de perpetuare a diversității de soiuri din bazinele genetice reprezentate de livezile rurale.
Pe teritoriul județului Sălaj se mai pot întâlni în grădinile micilor fermieri exemplare din soiuri de măr vechi tradiționale, cu fructe de o valoare calitativă deosebită. În contextul actual al trendului pentru consumul de mere “sănatoase”, ecologice, Proiectul a dorit să valorifice oportunitatea existentă și și-a propus să identifice soiurilor de măr vechi din zonele cu valoare naturală ridicată din Județul Sălaj, să constituie o bază de date dinamică pentru fermierii Grupului Operațional (fermierii din Proiect) și pentru cei interesați de refacerea, îmbogățirea și extinderea livezilor personale și crearea de produse procesate cu valoare adaugată crescută care ar putea fi recunoscute la nivel european.
Obiectivul principal al Proiectului este crearea unui sistem integrat care susține fermierul român în toți pașii, de la păstrarea patrimoniului genetic a soiurilor de măr vechi tradiționale, la dezvoltarea economică a livezilor, pe termen lung, în sistem ecologic și a produselor procesate din acestea, pentru obținerea valorii adăugate și a profitului micilor fermieri ai GO.
Obiectivele secundare ale Proiectului sunt:
- 1. Dezvoltarea de noi tehnici și procese pentru creșterea randamentului livezilor în sistem ecologic dedicate exclusiv soiurilor de măr vechi tradiționale, prin crearea unor protocoale de producere (altoirea) și întreținere în sistem ecologic a acestora.
- 2. Implementarea pomiculturii de precizie pentru soiurile de măr vechi tradiționale ce vor fi identificate, prin crearea unei baze de date cu ajutorul senzorilor de tip transponder și interconectarea fermierilor.
- 3. Crearea/dezvoltarea de noi produse ecologice finite pentru creșterea valorii adăugate, din soiurile de măr vechi tradiționale ce vor fi identificate, prin procesarea acestora prin deshidratare, elaborarea unui sistem HACCP pentru procesarea merelor ecologice, testarea la târguri a probelor de produse procesate din soiuri tradiționale de meri cu posibilitatea dezvoltării în timp a unui brand local.